• Lorem ipsum

Hoe verlicht ik mijn Badkamer? Een gids doorheen IP-waardes.

 • Geplaatst op
 • 0

Met een beetje gezond verstand voel je ’t al aan: elektriciteit en water… daar is voorzichtigheid geboden want voor je ’t weet staat heel je huis in vuur en vlam.

 

Net daarom zijn er op Europees en wereldwijd niveau bepaalde conventies opgesteld; om de consument regels op te leggen die de veiligheidin huis verhogen en (zouden moeten) garanderen.

 

Als je dus je badkamer wenst te verlichten, dan moet je je houden aan de spelregels! Eén van die conventies is een indicator voor waterdichtheid van verlichtingsarmaturen: de IP-waarde.

 

IP staat voor International Protection Rating, en bestaat telkens uit twee cijfers. 
Voor waterbestendigheid moet je naar het tweede cijfer kijken:

 

 

Zones in de badkamer

De toepassing van de IP-waarde hangt af van de zone die je wenst te verlichten.

In een badkamer onderscheidt men verschillende zones op basis van de hoeveelheid water of waterdamp er zich doorgaans bevindt, en hoeveel Volt er door het verlichtingsarmatuur stroomt.

 • Zone 0
  Hier moeten alle armaturen met spanning kleiner dan of gelijk aan 12 Volt minimum een IP-waarde van IPx7 hebben. Is het armatuur er eentje met spanning lager dan 6 Volt, dan hoef je niet op de IP-waarde te letten.

 • Zone 1
  Wederom: lager dan 6 Volt heeft geen speciale waardes nodig. Vanaf 12 Volt moet je je in deze zone houden aan een minimale IP-waarde van IPx5.

 • Zone 2
  Armaturen met laagspanning zijn voldoende beschermd met een IPx4-waarde. Alle andere armaturen moeten minstens 160 cm van de grond geplaatst worden.

 • Zone 3
  De rest van de ruimte in de badkamer. Gezien in een badkamer altijd wel ergens water(damp) is, ben je verplicht om armaturen met een IP-waarde van minstens IP21 te plaatsen in zone 3!

Heb je ’t graag helder en fel? Of liever relax en sfeervol? Bekijk hier onze badkamerverlichting, en laat je inspireren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden